Mars om de macht (te verspelen)

I SOLISTI, Jan Decleir, Dimitri Verhulst

vr 24 mei 20u15
Voorbij
Duur: +- 01u15min.

Prijzen

Vroegboekkorting: 23 euro
Standaard: 25 euro
Jongeren (13 t.e.m. 25 jaar): 19 euro
Kansentarief: 5 euro
Kansentarief jongeren (t.e.m. 25 jaar): 4 euro


Mars om de macht (te verspelen) is een drieluik waarin film, muziek en theater elkaar vinden in een satire op macht. Wat hen verbindt is de vraag hoe (a)politiek kunst kan zijn. 

Het Dagboek van Gloemov (1923) is de eerste film van de bekende en controversiële Russische regisseur Sergei Eisenstein. Het gaat om een surrealistische montage, een door Chaplin geïnspireerde commedia dell’arte en clownesk commentaar op de Russische hypocriete aristocratie. I SOLISTI speelt er live muziek bij.

Octet for Wind Instruments (1923) schreef de Russische componist Stravinsky in Frankrijk. In tegenstelling tot Eisenstein, verliet hij zijn vaderland in 1910 uit onvrede met het Russische regime.

Mauricio Kagel zette in Der Tribun het politieke populisme in zijn hemd met hoempapakoper en schuinsmarcheerdersmuziek. I SOLISTI liet een tekst schrijven door Dimitri Verhulst. Jan Decleir bejubelt als hedendaagse volksmenner de komst van een nieuw politiek tijdperk:

‘De toekomst wenkt, de lucht klaart op en zelfs de rozen kleuren blauw. Morgen, morgen is van mij en jou’.

Het wrang-komische hoogtepunt was een nieuwe versie van Mauricio Kagels absurdistische muziektheater der Tribun, met een volvette, deels berijmde tekst van Dimitri Verhulst. (...) Als virtuoos publieksmenner wond hij (Jan Decleir) de toehoorders om zijn vinger, om vervolgens een fascistische directe of een xenofobe rechtse hoek uit te delen. Achter hem blies een zootje ongeregelde blazers zich stoïsch door Kagels heerlijke marsen van geordende chaos.
- Joep Stapel in NRC Handelsblad

Credits

Spel Jan Decleir, spel
Tekst Dimitri Verhulst
Concept Francis Pollet
onder begeleiding van I SOLISTI

Een productie van I SOLISTI en Cinema Plaza.